Struinen door Psalmen anders 

Psalmen anders is een aanvulling bij de Psalmen zoals ze in het Liedboek te vinden zijn (2013). De bundel verscheen in de zomer van 2022. Wat heeft deze aanvulling te bieden? Wat kun je er in de eigen context mee?

Psalmen worden op allerlei manieren tot klinken gebracht, er zijn verschillende psalmtradities. Psalmen anders  voegt daar nieuwe mogelijkheden aan toe. Uitgangspunt zijn de psalmen in hun originele onberijmde vorm, gecombineerd met de vraag ‘wat in deze psalm vraagt om een vertolking in een actuele vorm’. Dichters en musici uit allerlei hoeken en achtergronden van de Nederlandse samenleving zijn gevraagd om hier zo mee aan de slag te gaan. Het resultaat is een verzameling psalmen in een verscheidenheid aan vormen: antwoordpsalm, Geneefs berijmd, refreinpsalm, canon, short song, spoken word, psalmlied, doorgecomponeerde psalm, luisterlied, psalm surfing – je kunt het allemaal tegenkomen.

Wie kennismaakt met een andere dan de vertrouwde praktijk ontdekt al snel hoe verrijkend dat is – het bekende is opeens verrassend nieuw. Psalmen anders. Aanvulling bij het Liedboek maakt dit soort ontdekkingen mogelijk. ‘Goed dat kunstenaars zich altijd opnieuw geïnspireerd voelen’ reageert iemand die al zingend kennismaakt met de bundel. En een ander: ‘Ik hield altijd al van psalmen, maar nu nog meer’.

Lees meer over deze uitbreiding van het Liedboek

Studieavond

Met oog op deze vraag is organiseert Kerkzang.nl samen met het Huis van de Kerkmuziek en de ISK Struinen door Psalmen anders. Het begon met een studiedag, 10 mei jl. in Amersfoort. Nu zijn er studieavonden (of een ander dagdeel). Op de studieavond Struinen door Psalmen anders krijg je een goed beeld van de bundel, de mogelijkheden en de afstemming op de eigen context. Dat gebeurt natuurlijk zingend, o.l.v. Catrien Posthumus Meyjes en begeleid door Willeke Smits. De avond is bedoeld voor gemeenteleden, muzikanten, organisten, voorgangers, cantores, zangleiders, dirigenten en alle overige geïnteresseerden. Struinen door Psalmen anders staat gepland in:

  • Leiden, Hooglandse Kerk – 10 november, 20.00-22.00 uur
  • Groningen, Remonstrantse Kerk – 13 januari, 20.00-22.00 uur

NB: zie de websites van de kerken voor de actuele gegevens rond tijd en plaats. 

En verder:

  • Zeist, Noorderlichtkerk – 12 november, 14.00-16.00 uur, Psalmen anders. Met een zinderend lied [Flyer]

Ook bij jou?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.