Abonneer u op onze RSS feed

Activiteiten

Basiscursus Cantor

Afdrukken
PDF

Basiscursus Cantor

In het nieuwe liedboek - Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk - is veel repertoire te vinden waarbij een voorzanger nodig is. Anders gezegd: bij veel gezangen heb je een voorzanger nodig, iemand die in wisselwerking met de gemeente zingt. En niet alleen het nieuwe liedboek overigens, zingen in wisselwerking tussen voorzang en allen is niet alleen een stimulerende manier va zingen. Hoe word je zo'n cantor? 

Het nieuwe liedboek brengt vanzelfsprekend veel nieuwe repertoire. En ook na deze bundel blijven er nieuwe liederen en bundels komen. Wie gaat de gemeente voor in het zingen? Wie helpt bij het aanleren? En vooral: wie enthousiasmeert en ondersteunt hen daarbij? De cantor is daarvoor de aangewezen persoon. Zij of hij zorgt ervoor dat de gemeente niet verzandt in het vele nieuwe, maar net zo min blijft steken in het vertrouwde oude. Hoe word je zo'n cantor? 

Voor ieder die zich in deze aspecten van het cantorschap wil verdiepen is de Basiscursus Cantor bestemd. Catrien Posthumus Meyjes, cantrix van de Grote Kerk te Dordrecht, en Anje de Heer, projectmedewerker van Kerkzang.nl, verzorgen samen deze cursus. In september 2019 gaat de cursus opnieuw van start (bij voldoende deelname). De data zijn: 

 • 21 september 2019
 • 5 oktober 2019
 • 2 en 30 november 2019
 • 11 januari 2020
 • 1 februari 2020 
 • 7 maart 2020

In zeven zaterdagochtenden wordt ingegaan op: 

 • de liturgische functie van de cantor (voorzanger; wisselwerking met gemeente en gemeentezang)
 • stemvorming (met oog op liturgisch zingen en met oog op 'het leiden en stimuleren van de gemeentezang')
 • slagtechniek/tacteren (in verband met het leiden van de gemeentezang, en het aanleren van nieuw repertoire)
 • repertoirekennis (verkennen van het nieuwe liedboek; verkennen van vormen en liturgische functies)
De cursus is bestemd voor (amateur-) kerkmusici en overige belangstellenden. Kenmerkend voor deze cursus is de open sfeer, het aansluiten bij het eigen niveau van elk van de deelnemers en de aandacht voor  praktische muzikaliteit. 
 
Waar en wanneer? 
Informatie bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

 
Download
Flyer (inclusief inschrijvingsformulier)
 
Zie ook
 
Meer weten?
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. / 033 2586484 (di-do tijdens kantooruren)

Vervolgcursus Cantor

Afdrukken
PDF

Vervolgcursus Cantor

Kopie van Vervolgcursus Cantor 2016 17 FlyerOp verzoek van cursisten van de Basiscursus Cantor is er nu ook een Vervolgcursus Cantor. Dezelfde opzet, maar met meer aandacht voor: 

 • verdieping
 • (theologische) achtergronden 
 • creatieve mogelijkheden
 • de cantor als voorzanger

Naast de vaste docenten, Catrien Posthumus Meyjes en Anje de Heer, komen er twee gastdocenten langs: Wim Ruessink en Berend Borger, de een kerkmusicus, de ander theoloog (en cursist van een eerdere basiscursus cantor). 

Wanneer

Informeer bij Kerkzang.nl 

Waar

informeer bij Kerkzang.nl

Prijs

€ 395,- 

Inschrijven

informeer bij Kerkzang.nl

Koningin Wilhelminalaan 3-5

3818 HN Amersfoort

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. l

Download

Flyer (inclusief inschrijfformulier

 

Cursus Voorganger, Kerkmuziek en Pluraliteit

Afdrukken
PDF

Een cursus voor voorgangers in een diverse kerkmuzikale situatie

(2 studiepunten)

Een veelheid aan liederen, een veelheid aan wensen. Hoe ga je daar als voorganger mee om? Je eigen lijn volgen? 

Zo veel mogelijk aan de wensen tegemoet komen? Alleen dat wat vertrouwd is?  Met oog op deze vragen heeft Kerkang.nl – centrum voor de kerkzang de cursus Voorganger, kerkmuziek en pluraliteit ontwikkelt. De cursus is opgenomen in het open erkend aanbod van de permanente educatie van de Protestantse Kerk (2 studiepunten).

Voorjaar 2016 ging deze cursus voor de eerste keer, met 15 deelnemers. In 2017 en 2018 vond de cursus eveneens plaats. In 2020 staat de cursus opnieuw gepland (data nog niet bekend).  

kleurpotlodenDe cursus Voorganger, kerkmuziek en pluraliteit richt zicht op de kerkmuzikale praktijk in een plurale context. Deelnemers krijgen, met oog op hun functie als voorganger, inzicht in deze praktijk en de verschillende overtuigingen en visies die daarbij horen. Ze leren de verschillende opvattingen onderscheiden en het gesprek erover aangaan. Ook krijgen ze tools aangereikt om muziek en lied binnen die diversiteit gericht toe te passen, samen te werken met de verschillende kerkmuzikale actoren in de gemeente. Daarbij gaat het niet direct om antwoorden, want één antwoord is er niet. Wel gaat het om bezinning en het verkrijgen van inzicht in de praktijk en alles wat daarbij een rol speelt. Het uitgangspunt is hierbij Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk, ofwel het ‘nieuwe liedboek’, een bundel voor een pluriforme kerk. Tijdens de cursus wordt veel gezongen, onder deskundige en enthousiaste leiding.  

De cursus bestaat uit vier cursusdagen en voorbereidende  literatuurstudie met opdrachten. De eerste drie bijeenkomsten hebben achtereenvolgens deze invalshoeken: Pluraliteit, (Kerk)muziek en theologie, en Kerkmuzikaal beleid; de vierde bijeenkomst is vooral gericht op het integreren van de opgedane kennis en inzichten.  Het onderdeel kerkmuzikaal beleid wordt samen met iemand uit de eigen gemeente vormgegeven, een gemeentelid, een lid van de liturgiecommissie of een  cantor.  De primaire doelgroep wordt gevormd door predikanten en kerkelijk werkers. Ook anderen die betrokken zijn bij liturgisch en kerkmuzikaal beleid zijn welkom. 

Praktische informatie
 • Omvang: 2 ECTS [4 cursusbijeenkomsten, literatuurstudie en opdrachten]
 • Docenten: Berend Borger, Anje de Heer, Catrien Posthumus Meijes
 • Cursusdagen: nog niet bekend
 • Inschrijven:  nog niet bekend
 • Locatie: Amersfoort, Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, 3817 JM Amersfoort
 • Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 15
 • Prijs: € 495 ,- (inclusief lunch)
Permanente educatie

De cursus is opgenomen in het open erkend aanbod van de permanente educatie van de Protestantse Kerk (2 studiepunten).

Downloads

 

Oecumenische Praktijkcursus Kinderkoor of Kindercantorij

Afdrukken
PDF

Het leiden van een kinderkoor of - cantorij

Waarom een kinderkoor of kindercantorij? Dat zijn allerlei redenen voor: 

 • Een kinderkoor of kindercantorij is van groot belang uit oogpunt van gemeenteopbouw. 

 • Er is een toenemende vraag naar dirigenten van kinderkoren en -cantorijen.

 • Door te zingen raken kinderen vertrouwd met de kerkelijke vieringen, met liturgie en kerkmuziek.

Waarom een cursus voor het leiden van zo'n koor? Ook daar zijn allerlei redenen voor. De volgende twee zijn het belangrijkste: 

  • Het leiden van een kinderkoor is een vak apart.
  • Het in stand houden van een kinderkoor is soms lastiger dan het opzetten ervan.
 

Om al deze redenen organiseert Kerkzang.nl de Oecumenische Praktijkcursus Het leiden van een kinderkoor of kindercantorij.

Lees meer...

Cursus 'Kerkmuziek in ontwikkeling'

Afdrukken
PDF

Kerklied in een pluriforme cultuur 

Hoe gaat het bij u met het Liedboek (2013)?

Kerkzang anno heden is veel minder vanzelfsprekend dan het enkele decennia geleden was. Toen had elke kerk zijn liedbundel met eigen repertoire. Met de komst van het Liedboek was er zelfs een liedboek voor de kerken – in meervoud –  beschikbaar. Inmiddels is er het nieuwe Liedboek. Een schat aan liederen en zangvormen. Sommigen krijgen er niet genoeg van, anderen vinden het wel erg veel...

Hulp of advies nodig? Kerkzang.nl biedt u een werkbijeenkomst: 

Kerkmuziek in ontwikkeling

Lees meer...